miercuri, 1 februarie 2012

Omul - o fiinta dinamica

     Una dintre caracteristicile noastre ca specie este aceea ca avem capacitatea de a ne schimba pozitia corpului sau a segmentelor acestuia. La inceputurile existentei noastre, eram fiinte mult mai dinamice si ne foloseam corpul mult mai des decat o facem in prezent. Dezvoltarea societatii a dus la aparitia diferitelor tehnologii care ne usureaza viata. Aceasta evolutie este una fireasca, dorita si ne confera multe avantaje, insa ca orice fenomen, are si parti negative. Una dintre ele este aceea ca din lipsa necesitatii, ne folosim fizicul tot mai putin si mai rar. Acest fapt duce la adaptarea lui la noile conditii de mediu, adica la reducerea diferitelor functii sau capacitati neutilizate, deci nefolositoare.
     Folosirea intelectului in proportie tot mai mare este un aspect pozitiv si are ca efect dezvoltarea capacitatilor acestuia. Intelectul insa nu este ceva separat de restul organismului si are un suport fizic - creierul - care este in stransa legatura cu restul corpului. Prin urmare, o reducere a capacitatilor fizice va influenta negativ si capacitatile intelectuale. Din cele prezentate mai sus putem deduce lesne cat de important este sa pastram un echilibru in ceea ce priveste efortul intelectual si cel fizic. Starea de bine este data de buna functionare a ambelor sfere din discutia noastra.
     Avand in vedere ca tot mai multi dintre noi suntem implicati in "munca de birou", este extrem de important sa o balansam prin diferite activitati fizice care sa ne faca si placere, pe langa efectul benefic pe care il au asupra organismului. Orice forma ar lua aceasta activitate fizica, important este sa fie facuta respectand principiul de baza al sportului de masa: "In primul rand nu face rau!". E bine sa fim informati despre "cum si in ce conditii" putem desfasura sportul de care suntem pasionati, ca sa nu mai fie pline salile de la urgente cu oameni cu fracturi "dobandite" la o "miuta" cu prietenii sau o luxatie/intindere petrecuta in sala de fitness.

     Aceasta este directia in care dorim sa mergem si putem avansa pana la nivelul sportului de inalta performanta. Pe langa aceasta, putem aborda orice subiect pe care voi cititorii... il considerati de interes in domeniul pe care il abordam.
Pe curand...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu