joi, 9 februarie 2012

Principii de Fitness – Partea II


Primul element important al unei sedinte de exercitii fizice (antrenament, sedinta de fitness, etc.) este structura acesteia. Foarte multi neglijeaza acest aspect si din acest motiv se produc multe accidentari. Intotdeauna e bine sa incepem cu o incalzire care sa cuprinda toate articulatiile corpului (nu doar cele implicate direct in efort). Incalzirea dureaza intre 10 si 20 de minute, in functie de diferiti factori. In perioadele reci, aceasta trebuie facuta mai atent si pe o perioada mai lunga de timp. Vad zilnic foarte multi care sunt superficiali in timpul incalzirii si o scurteaza, din dorinta de a ajunge cat mai repede la partea mai interesanta. E adevarat ca incalzirea este oarecum monotona si poate parea plictisitoare, dar e si mai plictisitor sa stai in repaus cateva saptamani/luni dupa o intindere sau o ruptura musculara survenita din cauza ca organismul a fost introdus prea brusc intr-un efort intens.

Mai bine schimbam exercitiile de incalzire la anumite intervale de timp sau folosim metode mai interesante, gen incalzirea cu partener. Sportivii de performanta cunosc cu siguranta importanta acestei pregatiri a organismului pentru efort pentru ca uneori calitatea acesteia influenteaza nivelul performantei obtinute la o anumita competitie. Avem multe situatii in care incalzirea dureaza mai mult decat competitia in sine (sporturile de lupta – MMA, kick boxing, sumo; probele atletice de intensitate mare – sprint, sarituri, aruncari, etc).

Prin urmare, acordati importanta necesara acestei etape de pregatire a organismului la ceea ce urmeaza si veti avea garantia ca ati redus vertiginos riscul accidentarilor. Pe langa aceasta, veti creste si efectul pozitiv a ceea ce urmeaza sa faceti, iar rezultatul va fi unul superior.
Pe curand...

Un comentariu: