sâmbătă, 18 februarie 2012

Dieta - beneficii si riscuri

Preocuparea oamenilor pentru starea de sanatate si pentru aspectul fizic este un element tot mai frecvent. Unul dintre mijloacele de actiune asupra aspectului fizic si de echilibrare a sanatatii este regimul alimentar. Prin regimul alimentar ne referim la totalitatea alimentelor pe care o persoana obisnuieste sa le consume in mod regulat sau ocazional. Exista foarte multe studii in ceea ce priveste compozitia alimentelor si efectul acestor elemente asupra organismului. In urma acestor studii s-au tras o serie de concluzii care sunt cunoscute de specialistii in alimentatie (nutritionisti) si pe baza lor se construiesc diverse diete care au anumite efecte asupra organismului. Majoritatea dietelor sunt concepute pentru a ajuta la pierderea kilogramelor in plus. Daca sunt bine concepute si personalizate in raport cu specificul persoanei careia li se adreseaza, ele au un efect pozitiv si dau rezultate. As dori sa atrag atentia asupra folosirii anumitor diete care au dat rezultat in cazul altcuiva. Noi ca fiinte suntem unici si avem caracteristici diferite. O dieta care a produs un rezultat in cazul cuiva, sigur va avea un efect diferit asupra noastra (chiar daca diferentele vor fi mici), tocmai din cauza acestei unicitati a fiecarui individ. Un alt aspect care as dori sa fie cunoscut, ar fi cel care ne spune ca ele trebuiesc urmate conform recomandarii specialistului, fara intreruperi sau"scapari" de moment. Orice deviere de la programul stabilit scade sau chiar anuleaza efectul dietei.
Va recomand totodata dietele echilibrate care nu aduc modificari majore in stilul nostru de viata. Dietele drastice ar putea avea un efect mai mare pe termen scurt dar dezechilibrele pe care riscam sa ni le produca dau un rezultat final in care am avut mai mult de pierdut decat de castigat.
Dupa finalizarea unei diete, urmeaza o perioada delicata in care e bine sa ne echilibram obiceiurile alimentare. Chiar daca nu mai suntem la dieta, e bine sa fim atenti la ceea ce mancam si la modul in care mancam (programul meselor si cantitatile mancate).
In concluzie, respectati dietele pe care doriti sa le tineti si  modificati-va obiceiurile alimentare pentru a favoriza pastrarea greutatii in limite normale. Pe langa aceasta, nu uitati sa faceti exercitii fizice.

Pe curand...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu